vrijdag 13 september 2024

Dompel je onder in waterrijk Noordwijkerhout

Water! Tussen Comomeer en LeidsevaartWie denkt: ‘ water…. boeien!! ‘  realiseert zich niet hoeveel water er langs en door Noordwijkerhout stroomt. En hoe die stromen onze geschiedenis hebben bepaald. Want: hoe komt het dat er zoveel bedrijvigheid is langs de Leidsevaart? En: waarom ligt het Comomeer waar het ligt? Waarom heet de Maandagsewetering eigenlijk de Maandagsewetering en niet de Zondagsewetering? Wat heeft het Guldemond arrest te maken met de familie Guldemond? Waarom graven we eigenlijk sloten en vaarten, om er vervolgens weer bruggen overheen te leggen, zoals het Kippebruggetje?



Veel namen in ons dorp zijn nauw verbonden met het water. Comomeer, Schippersvaartweg, Guldemondwijk, Leeweg, De Haven, Piet Gijs, Mallegat….. En daarmee verbonden zijn weer de verhalen. Verhalen over het dagelijks leven van mensen en hun bedrijvigheid.

Het water is ook een bron van ontspanning. We zwemmen er in, we schaatsen erop, we hengelen er naar vis, we springen er overheen met een polsstok, we zetten zelfs palen in het water om erop te gaan zitten, we varen langs rietkragen, we wandelen of fietsen langs het water en we springen vrijwillig in een baggersloot.

Kortom, water is boeiend! En dat willen we laten zien op de 3e Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis. We laten zien wat mens en water met elkaar verbindt. Naast informatie over het ontstaan van de waterwegen en het Comomeer in Noordwijkerhout laten we heel veel foto’s zien van wat wij Noordwijkerhouters daar op en aan doen.

Dus kom. Het is altijd oergezellig op deze Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis. Want: dan ontmoeten we elkaar en komen de verhalen over onze eigen geschiedenis vanzelf! Neem de tijd, want we gaan nu twee dagen open.

Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis, editie 2024
Vrijdag  4 oktober 13.00 – 21.00 uur
Zaterdag 5 oktober 10.30 – 17.00 uur
Locatie: Witte Kerk Noordwijkerhout
Toegang gratis!
Organisatie: NoVaTo en Vrienden van de Witte Kerk

www.noordwijkerhoutvantoen.nl