donderdag 12 oktober 2017

De Witte Kerk biedt op 11 november a.s. onderdak aan een leienwedstrijd

“Van uitdaging tot evenement” ofwel: hoe leien Noordwijkerhout veroveren….

Boven de hoofden van de gemeenteleden die elke zondag in de Witte Kerk zitten, liggen leien. Honderden, duizenden leien. Onder de nok en onder het stof  liggen ze daar al meer dan 30 jaar.


Halverwege de jaren ’80, toen de aanbouw aan de Witte Kerk gebouwd werd, kreeg de kerk leien aangeboden afkomstig van het dak van de boerderij van de Sancta Maria die toen gesloopt werd. Het scheelde destijds 15.000 gulden op de begroting van de aanbouw, dus dat was een meevaller.


Op een zaterdag hebben een groep mannen, waaronder Jan en Jaap Passchier, de leien op een wagen geladen en naar de kerk gebracht. Een groot aantal is op het dak van de aanbouw terecht gekomen, en de overgebleven leien kwamen op zolder terecht. Waar ze dus na al die jaren nog liggen.
 
De Stichting Vrienden van de Witte Kerk zijn op aandringen van de monumentenwacht gaan nadenken over wat ze precies met de leien konden doen. Ze moesten weg, en wel zo snel mogelijk, want zo’n gewicht boven het prachtige gewelfde plafond van de kerk is niet verstandig!

“Eerst dachten we: leien, wat moeten we ermee? Maar gaandeweg ontstond het idee om ze te verkopen EN om een leuke dag om de leien heen te breien. Sinds de zomer verkopen we pakketjes leien met daarbij het verzoek om van een lei wat moois te maken met als opdracht: ‘Wat maak jij van een lei?’. De bedoeling is dat deelnemers wat leuks maken van een lei. Alles mag en alles kan: zagen, boren, in stukken gooien en bewerken, beschilderen, beschrijven, beplakken; als mensen hun creativiteit maar laten werken!”, aldus de Vrienden.
Op 11 november a.s. tijdens de Dag van de Witte Kerk stellen ze alle ingeleverde leien tentoon onder het thema: “Van een leien dakje”. De kerk is dan de hele dag open, iedereen kan de bewerkte leien komen bekijken EN een stem uitbrengen op het mooiste/leukste/origineelste kunstwerk. Aan het einde van de dag deelt de vakjury prijzen uit en zal de publieksprijs bekend gemaakt worden. De vakjury bestaat uit Janneke Verdijk, Anneke van Kesteren en Rob van Leeuwen. Er zijn mooie prijzen te winnen. Kom allemaal langs, bewonder en waardeer de kunsten van uw dorpsgenoten en neem deel aan een workshop leien versieren.

Voor iedereen die nog mee wil doen aan de wedstrijd “wat maak jij van een lei”: er is nog tijd genoeg om vóór 8 november (uiterste aanmelddatum) iets leuks te maken! Iedereen mag meedoen, van jong tot oud. Voor de kinderen is er een speciale prijs te winnen. Aanschaf van een setje leien is mogelijk bij Boekhandel Wagenaar & van Halem, Havenstraat 10 te Noordwijkerhout. Een setje à 6 stuks kost slechts €5 onder het motto: “van de kerk voor de kerk”. Ofwel: de opbrengsten komen weer ten goede aan het onderhoud van de Witte Kerk. De spelregels zijn te vinden op de pagina “leien wedstrijd”.