dinsdag 15 november 2016

Frambozen en witte chocolade

Hoewel de verschillen tussen de ingezonden taarten klein waren, was de jury unaniem: de taart van Peter van den Berg was de mooiste en lekkerste taart van dit jaar. Peter koos voor een taart met witte chocolade en frambozen en sleepte daarmee de titel 'lekkerste bakker van Noordwijkerhout' en een workshop in de wacht.

De jury bestond uit drie professionals; Erika van den Haak staat bekend om haar prachtige bruidstaarten en haar winkeltje 'Kaatjes Cakekunst' aan de Zeestraat, Koos de Vroomen was lange tijd een van de bekende bakkers uit ons dorp en Frank Lemmers opende kort geleden zijn Nederlands Patisseriehuis aan de Dorpsstraat. Samen beoordeelden zij alle twaalf ingezonden taarten.

Op de tweede plaats eindigde Marja Schuddeboom met een bijzondere appeltaart volgens geheim recept. Er waren meer taarten die door de jury werden genoemd, en terecht, want de verschillen waren zoals genoemd klein. Er was een prachtige 'sneeuw' creatie met kokos en kerstballen van gemarmerde chocolade, een van de deelnemers had zich uitgesloofd met marsepein en een complete skipiste met skiënde pinguïns gemaakt. Er was een superhoge glanzende chocoladetaart, een taart gedecoreerd met een koek- en zopie kraampje, een lekkere kruidkoek, een breekbare schuimtaart, een aquariumtaart... alleen al het arriveren en uitstallen van de taarten  was een feestje.

Zodra de jury een eerste blik op de taarten had geworpen en vertrokken was met een doos vol proefstukjes begon de verkoop. Ze vlógen weg. Drie uur later kon de organisatie de kruimels bijeen vegen en was de kas gevuld.

Voor de bezoekers die op dat moment misschien teleurgesteld achterbleven was er gelukkig voldoende afleiding, want de slijter, Stoffig Stel, Appeltje-eitje, de Wereldwinkel, boekhandel Wagenaar en van Halem en Carlady hadden allemaal hun best gedaan om van de mini-wintermarkt een mooi geheel te maken.

Daarmee was voor de organisatie de 'dag van de Witte kerk' eigenlijk al weer geslaagd. de Stichting heeft tenslotte als een van haar doelstellingen om zoveel mogelijk Noordwijkerhouters eens over de drempel van de kerk te laten stappen. De tweede doelstelling is om fondsen te werven voor het onderhoud van het eeuwenoude gebouw en ook daarin is de Stichting dit jaar weer geslaagd, getuige de cheque van 3000,- euro die de Stichting kon overhandigen aan de voorzitter van de kerkenraad Rindert Venema.

Rest ons nog onze welgemeende dank uit te spreken aan ál die mensen die zich belangeloos hebben ingezet voor deze dag en onze Stichting. Zonder al die grote en kleine bijdragen en jullie inzet zou de Stichting niets voor elkaar krijgen, DANK!