maandag 13 november 2017

“Van een leien dakje” siert de Dag van de Witte Kerk

Op zaterdag 11 november was de Witte Kerk dus even omgetoverd tot een fraaie expositie met een dak en schoorstenen waar leikunst tentoongesteld werd in de breedste zin. Het aanbod was groot, 95 lei kunstwerken kwamen er binnen op vrijdagavond.  
Om 10 uur ging de deur open en kwamen de eerste bezoekers al binnen om de kunst te bewonderen én om een stem uit te brengen! Iedereen kreeg een muntje waarmee gestemd kon worden, het nummer onder de leikunst correspondeerde met een schoorsteen die gevuld kon worden met de muntjes…

Ook kon men deelnemen aan een creatieve workshop met lei 
bij Nel Hogervorst-van Kampen
en bij Leontine van der Klugt. 

 De doelstellingen zijn weer meer dan geslaagd; zoveel mensen al maandenlang druk met de leien en dus met de Witte Kerk, menigeen heeft voor het eerst de Witte Kerk van binnen bewonderd en weer een fijn bedrag geld verzameld voor het onderhoud van het eeuwenoude gebouw.

Er zijn dit jaar wel 2 cheques overhandigd aan de voorzitter Rindert Venema van de kerkenraad van de Protestantse gemeente Noordwijkerhout:
€1500,- t.b.v. de nieuwe beamer
€3000,- t.b.v. onderhoud kerkgebouw
Egbert van der Weide heeft 3 goede doelen gevonden voor de opbrengst van het boek met een bundeling van zijn columns:
€1000,- aan Stichting Vrienden van de Witte Kerk.
Diaken Elles van der Tang nam de volgende cheques in ontvangst:
€500,- aan de Diaconie van de Protestantse gemeente Noordwijkerhout
€500,- aan de Diaconie van de Protestantse Kerk Nederland t.b.v. Kerk in Actie


Om 15.30 uur de prijsuitreiking, een deskundige jury bestaande uit Anneke van Kesteren, Rob van Leeuwen en Janneke Verdijk hadden de taak een keuze te maken uit de vele juweeltjes van lei-kunst. Dat is gelukkig gelukt, wij hadden geen keuze kunnen maken…


Voor de kinderen ging de 1e prijs; een workshop voor 2 kinderen bij Stoffig Stel naar Octave Evelein. Bas Aartman ontving de 2e prijs, een creatief pakket.


De jury ging unaniem voor het kunstwerk de Witte Kerk van Leo Altorf als 1e prijs; een bijzonder creatief pakket. De 2e prijs, een spannend boek in de kunstsfeer, ging naar Marianne Pronk met de gezichten die als het ware uit de lei kwamen. Elma Hulspas Jordaan liet zien dat je zelfs muziek uit een lei kon krijgen, de 3e prijs, een lei-kaas-plank voor haar.

Het publiek stemde massaal en heeft de kerststal van Magdalena Perlejewska gekozen. Zij heeft een rondvlucht in een ultralight Blackshape van Jan van Eeden gewonnen.

Wij bedanken iedereen die heeft meegeholpen deze Dag van de Witte kerk zo bijzonder geslaagd en onvergetelijk te maken!!