zaterdag 1 oktober 2022

Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis

Dat willen we heel graag weten! Op 15 oktober 2022 openen de stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) en de Vrienden van de Witte Kerk de deuren van de kerk voor iedereen die benieuwd is naar zijn/haar voorouders op deze eerste Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis.

Kom kennismaken met Noordwijkerhoutse families en hun voorouders met hun verhalen.
Van wie stam jij eigenlijk af? Welke verborgen familiegeschiedenissen kunnen er ontsluierd worden? Er zijn genealogen aanwezig, onder wie André van Noort van het programma Verborgen Verleden, die je op weg willen helpen om je stamboom op te stellen.

En… er staat een echte Noordwijkerhoutse stamboom. Iedereen mag zijn naam (of bijnaam) of fotootje er in hangen. We hopen dat aan het einde van de dag de boom vol hangt met afbeeldingen/namen van Noordwijkerhoutse inwoners.

We zouden NoVaTo en De Vrienden niet zijn als we niet ontzettend nieuwsgierig zijn naar verhalen. Daarom is er een tentoonstelling van voorwerpen die Noordwijkerhouters van hun opa en oma, of nog verdere voorouder hebben gekregen of geërfd. Voorwerpen met een mooi verhaal erbij. Zie hoe het werkt aan het einde van deze aankondiging.
 

Er is nog veel meer te zien en te beleven. Voor kinderen is er een speciale stambomentafel. Zodat ook zij kunnen ontdekken wie hun voorouders zijn. Dus kom, ontdek, en laat je voorouders tot leven komen.  Weet jij wie je opa, oma, of je overgrootouders zijn? En wat ze hebben gedaan in hun leven? Heb je dat wel eens gevraagd? Het is zo leuk om dat eens uit te zoeken. En dat kan. Op 15 oktober mag je in de Witte Kerk je stamboom maken. Gewoon op een vel papier, of op een mooie (stamboom) poster die in de kerk te koop is. Die mag je dan meenemen en bewaren. Er is een tafel met papier en knutselspullen, en er zijn mensen die je graag helpen. Je kunt ook kleine fotootjes van je familie meenemen om op de poster te plakken. Vraag thuis wat ze weten over je voorouders en schrijf dat alvast op.


Een veelgestelde vraag in Noordwijkerhout is ‘Van wie ben jij er een’? Het antwoord is voor de vragensteller direct duidelijk: ik ben er een van Piet de Ket/Klaas hoed/de Duinhuizen/Ant hol/Heremenis…. Voor Noordwijkerhouters zijn deze bijnamen gesneden koek! Op deze eerste dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis staan families die al generaties in ons dorp wonen centraal.

Eén van de onderdelen op 15 oktober is dus een tentoonstelling, waar we ieders hulp bij nodig hebben. Wat zoeken we?

1. Stambomen. Iedereen die een stamboom aan de muur heeft hangen van zijn/haar familie en deze een dagje wil uitlenen.

2. Voorwerpen die afkomstig zijn uit de familie. Wie heeft er een voorwerp in huis dat van opa/oma of andere voorouders is geweest, en waar een verhaal aan vastzit? De pet van opa, die hij altijd op had; de haarspeld van oma; een glas waaruit opa altijd een citroentje met suiker dronk: dit zijn zomaar wat voorbeelden.

Wie iets voor deze tentoonstelling uit wil lenen mag dit melden bij museum NoVaTo. Stuur dan een mail naar: secretaris@noordwijkerhoutvantoen.nl

Graag willen we daarbij de volgende informatie:

Wat wordt er uitgeleend:

1. Stamboom
•    Wat zijn de afmetingen
•    Is de stamboom ingelijst en van een ophanghaakje voorzien
•    Wanneer wordt het ingeleverd? Dat kan op de volgende dagen bij NoVaTo tussen 13.00 en 16.00 uur:
maandag 10 oktober, woensdag 12 oktober, vrijdag 14 oktober.

2. Voorwerp
•    Om welk voorwerp gaat het (graag een foto meesturen!)?
•    Hoe groot is het voorwerp?
•    Welk verhaal zit erachter?
•    Moet het achter slot en grendel?
•    Wanneer wordt het ingeleverd? Dat kan op de volgende dagen bij NoVaTo tussen 13.00 en 16.00 uur:
maandag 10 oktober, woensdag 12 oktober, vrijdag 14 oktober.

Uiteraard zullen we zorgvuldig omgaan met alle ingeleverde voorwerpen. Deze kunnen op maandag 17 oktober weer opgehaald worden bij NoVaTo in de Zeestraat tussen 13.00 en 16.00 uur. Komt dit niet uit, dan kunnen we een andere afspraak maken.

www.noordwijkerhoutvantoen.nl