maandag 19 november 2018

Caroline van Kekeren – boeddha’s

Terugblik tentoonstelling “Ode aan de verzamelaar!”

Caroline van Kekeren woont tussen de boeddha’s. Ze is erg geïnteresseerd in het boeddhisme. Maar niet alleen in het boeddhisme, in alle vormen van spiritualiteit. Twee jaar terug is ze gedoopt op de ‘joodse’ manier, door onderwaterdompeling.

Ze heeft heel veel reizen gemaakt naar Aziatische landen, en daar is ze in aanraking gekomen met oosterse filosofieën en religies. Haar reizen voerden haar naar Tibet, Bhutan, Egypte, Indonesië en Vietnam. Maar vooral Bhutan heeft haar geraakt, en daar voelt ze zich thuis. Zoals ze zegt: “Als ik morgen in Bhutan wordt neer-gezet, blijf ik daar”.De oorsprong van haar diepe verbondenheid met spiritualiteit ligt in haar twintiger jaren. Toen ze lichamelijke klachten kreeg en op zoek ging naar een behandeling, kwam ze uit bij reiki. Dat heeft haar leven veranderd en sinds die tijd is ze bezig met zoeken naar zingeving.


De boeddhaverzameling die ze inmiddels heeft, het zijn er honderden, komen overal vandaan. Ze heeft boeddha’s van steen, van brons, van stof en zelfs van papier-maché. En elke boeddha heeft zijn eigen betekenis en verhaal.Zo staat er staat een manshoge uit Thailand afkomstige boeddha in haar kamer waar een speciaal verhaal achter zit: op een dag had ze heel sterk het gevoel dat ze langs een winkeltje in Noordwijk moest. Ze is gelijk na haar werk naar dat winkeltje gefietst, en toen ze daar kwam stonden er twee boeddha’s waarvan ze er eentje heeft gekocht. Het leek wel of ze gestuurd werd.


Behalve boeddha’s heeft ze engelen, Mariabeeldjes en beeldjes van monniken. Caroline ademt spiritualiteit. In haar dagelijks leven is ze zelf de reddende engel: ze werkt in de thuiszorg!

Tekst: Janneke Wagenaar & foto’s: Ans Geerlings