dinsdag 20 november 2018

Jeanette van den Burg – Speldjesverzameling uit de jaren 60

Terugblik tentoonstelling “Ode aan de verzamelaar!”
Mijn ouders hadden een camping met een goed lopende kampwinkel. In die jaren was kamperen zeker geen luxe, slechts een enkeling had een auto. De kampeerspullen werden vaak per van Gend en Loos naar de camping gestuurd, en de gasten kwamen dan later op de fiets. Er was nog geen elektriciteit op het terrein dus niemand had een koelkast in zijn tenthuisje, tent of heel soms een caravan. Zodoende moest er voor iedere maaltijd boodschappen gedaan worden. Dat gebeurde meestal in de kampwinkel, want het dorp was 2,5 kilometer verderop, dat was te ver weg.

In de jaren dat speldjes sparen ongekend populair werd, ging ons hele gezin, vader, moeder en de 3 oudste kinderen meesparen. We kregen immers bij elke zending voor de winkel overal zakjes speldjes bij. Uiteraard werden deze ook bij de producten aan de klanten meegegeven, maar er bleven altijd wel een paar over, zodat wij konden ruilen voor merken die wij niet verkochten.


Toen de rage langzaamaan verdween, verdaagde ook onze verzameling op zolder. Door de actie van Stichting Vrienden van de Witte Kerk heb ik ze weer te voorschijn gehaald. Helaas was het schuimrubber van een insteek-boek volledig vergaan, zodat er een puinhoop uit de doos kwam. Nadat alles schoongemaakt was, de speldjes gerubriceerd op onderwerp en opnieuw op schuimrubber gestoken, bleek dat we toch een aardige collectie bij elkaar te hebben gespaard.
We hebben allemaal veel plezier aan het verzamelen beleefd.Tekst: Jeanette van den Burg & foto’s: Ans Geerlings