zondag 18 november 2018

Henk de Kleer – pop-up boeken

Terugblik tentoonstelling “Ode aan de verzamelaar!”
De meeste verzamelaars wonen midden tussen hun verzamelingen. Zo niet Henk de Kleer, maar dat wil niet zeggen dat hij geen verzamelaar in hart en nieren is. In de smaakvol ingerichte woonkamer vertelt hij over zijn verzamelingen, die hij boven heeft staan. Zoals hij zegt heeft hij de verzamelwoede altijd al gehad. Als jonge jongen woonde hij op een boerderij in Overijssel. Behalve het gezin De Kleer dat bestond uit vader, moeder en zeven kinderen, woonden er op de boerderij ook zijn grootouders en andere familieleden.Zijn vader verzamelde voornamelijk sigarenbandjes en suikerzakjes. In die tijd, vlak na de oorlog, was Henk ook al aan het verzamelen. Granaatscherven, munitie, pamfletten die na de oorlog werden uitgestrooid, de omgeving van de boerderij lag er vol mee. Helaas is van deze verzameling niets meer over.

Hij kan zich nog goed herinneren dat er op de boerderij een plankje boeken stond, en tussen al die boeken stond een pop-up boekje. Henk was daardoor gefascineerd en vanuit dit gevoel van fascinatie is later zijn verzameling pop-up boeken ontstaan.

Maar dit was niet het enige dat hij verzamelde en verzamelt: treintjes (stoomlocomotieven), asbakken
(met bedrijfslogo) en postzegels (met afbeeldingen van kerken). Hij ‘beperkt’ zijn verzamelingen door themagericht te werken. Meestal begon een verzameling met één exemplaar, en dan volgde de rest vanzelf.
Ook zijn verzameling pop-up boeken is op die manier begonnen. Toen hij er een keer één had gekregen, en vervolgens nog een andere op de kop tikte, sloeg de verzamelkoorts toe en die duurt tot vandaag de dag. Op een bepaald moment had hij ongeveer 200 verschillende pop-up boeken in huis. Inmiddels heeft hij er ongeveer 130 verkocht en eigenlijk heeft hij er nu al spijt van… De rest koestert hij! In tegenstelling tot de meer themagerichte andere verzameling… en is deze pop-up verzameling heel uiteenlopend: kinderboeken, boeken met Bijbelse taferelen, Harry Potter boeken, boeken over architectuur en muziek.In de jaren 80 werd Henk een BN-er door de publicatie van een verzameling ambtenarenmoppen! Hij is met de bundel ‘Een spuitbus met zweetlucht’ in diverse programma’s geweest, o.a. bij Mies Bouwman en bij Sonja Barend.


Grappig om te vermelden is dat de Dag van de Witte Kerk, die dit jaar in het teken staat van ‘verzamelaars’,  indirect voortkomt uit een voorstel dat Henk de Kleer lang geleden aan de kerkenraad deed: laten we een Stichting Vrienden van de Witte Kerk oprichten! Destijds is dit idee niet gehonoreerd, maar het heeft misschien wel de kiem gelegd voor de oprichting van de Stichting Vrienden een aantal jaren later door Egbert van der Weide. Daarom is het vanzelfsprekend dat Henk met zijn verzameling vandaag aanwezig is!


Tekst: Janneke Wagenaar & foto’s: Ans Geerlings