vrijdag 16 november 2018

Chantal van Eeden – jaren ‘70

Terugblik tentoonstelling “Ode aan de verzamelaar!”
Bij binnenkomst van het huis van Chantal ging er een luikje in mijn hoofd open! Herinneringen aan toen ik jong was, in de jaren ’70. De tijd van oranje, bruin en paars en van psychedelische vormen en motieven. De tijd van fondue-stelletjes, van Tomadorekjes en Brabantiablikken. De tijd van plateauzolen en van wijde pijpen.Chantal heeft haar huis in de stijl van de jaren ’70 ingericht. Het oranje knalt je tegemoet! In de hal zijn de muren oranje geschilderd, en de keukenkast staat vol met oranje Brabantiablikken. Verder heeft ze rieten matten, rotan meubels, oranje krukjes, geborduurde en wollen kleden aan de muur, zelfs het behang in de woonkamer is in de jaren ’70 stijl. En, niet te vergeten, planten! Want dat kenmerkte de jaren ’70 ook: veel planten! Voor het raam, hangend aan het plafond….

Tegen de muur staat een kast van teakhout, met twee glazen deurtjes. Dit is haar nieuwste aanwinst en ze is er enorm blij mee. Deze kast heeft ze gekregen van een klant, die helaas is overleden. Op de kast staat een grote collectie West Germany vazen, ook kenmerkend voor die tijd.


Zoals bij iedereen die we bezochten, stelden we de vraag: hoe is het allemaal begonnen? Chantal vertelt dat ze een jaar of zeven geleden op een rommelmarkt een oranje Brabantiablik zag en dat ze gelijk dacht: die moet ik hebben.

En waarom: vanwege de kleur oranje! Als ze dat zegt gaan haar ogen gelijk stralen, oranje is helemaal haar kleur.

Ook voelt ze zich verbonden met die jaren: de muziekstijl, de mode, de inrichting in huis. Ze wil graag haar eigen uitstraling hebben, haar eigen stijl ontwikkelen. Niet meegaan met de mode. En dat is gelukt. Na die aanschaf zeven jaar geleden heeft haar huis zo langzamerhand een metamorfose ondergaan. Meubels, platencollectie (the Doors en Jimi Hendrix zijn favoriet), lampen, vazen, kleden, telefoons, je komt ogen tekort om alles in je op te nemen.
Uiteraard hangen er op de badkamer Tomadorekjes en zijn de Brabantia-artikelen overal in huis te vinden. Er staat een ouderwetse radio met platenspeler, en de radio doet het nog prima. Denk niet dat het een rariteitenkabinet is: het interieur straalt heel veel sfeer en gezelligheid uit. Je voelt dat het vanuit een passie is ontstaan.

Het zijn niet uitsluitend siervoorwerpen, de meeste spullen gebruikt ze gewoon. Ze speurt voortdurend op Marktplaats naar spullen die aangeboden worden en van Wikipedia haalt ze ook veel informatie. De sport is wel om zo goedkoop mogelijk iets aan te schaffen. Dus: op een rommelmarkt of in de kringloopwinkel vindt ze nog wel eens een vaas of een blik voor weinig, en daar wordt ze blij van. Ze streeft er wel naar om de originele spullen aan te schaffen, en geen remakes. Zoals ze zegt: de kleur oranje uit die tijd was uniek! En dat is de kleur waar ze van houdt, en waar ze blij van wordt.

Tekst: Janneke Wagenaar & foto’s: Ans Geerlings